si comel n si ensem

Jumaat, 17 Jun 2016

Motherhood : aysar dan jaundice

Assalamualaikum...

Haritu janji nk cite pasal kondisi jaundice adk aysar kn?
Xde mood nk menaip tp sbb da janji.. tunaikan jgk..

Rasa nya ad kot update pasal kuning abg aathif. Apa nak cite kat sini.. abg aathif prolonged jaundice.. standard klo prolonged kena buat investigation aka test.. utk pastikan kondisi hati, buah pinggang dlm keadaan baik dan check if Ad urine infection ke apa kn?? Ok.. letak tepi kisah abg aathif..

3 kali je p kk check kuning... da bwh 10 kira orait la kn? So ok x pegi dah. Kuning kt muka pn x nmpk sgt dah.. tp x hilang habis... sampai hari ke 20 dok tgk mcm kuning je bdk ni.. n ummi masih belom mkn any herba or maajun apa2 lah. Mkn pos masih sawi rebus letak garam dengan aym bakar letak garan semata2.

On 27days p kpmc jmp paed. Ok, ni kes lain..tp 2in1 tros. Pg skali nk check sbb adk aysar tido bunyi berkahak.. trus buat test untuk prolonged jaundice. Bacaan bwh 10, patut xpyh buat dah..tp kami decide utk buat. Alhamdulillah.. semua pn ok.. just jaundice dia turun slow, sama mcm abg dia..

Beli serum nuraz, tp x de efek..byk kali jgk pkai..turun jgk la..tp mcm tu la...slow je turun nye. Decided to stop pkai sbb setiap kali lepas pakai abis merah2 adk aysar...

Turun byk bila ummi minum air ribena.. byk pn dari 13 ke 11, lepas tu da turun 10 xnak dah dia turun..xpe lah nk, janji awk sihat... xnk la semata2 nk bg hilang kuning smpai bg awk susu tepung...doc pn ckp xde apa..x bhaya, so ummi teruskan je bf awk..

Berak kencing banyak..no worries..