si comel n si ensem

Khamis, 18 Julai 2013

WP : dugaan nak kahwin. bahagian masing-masing

salam sejahtera...

salam ramadhan..

dah ramadhan ke 9 baru nak ucap salam ramadhan kat korang. heh....lama x terupdate blog. stress tahap kritikal so nak tunggu ze problem solve dulu baru nak update blog. amek mood nama nya... kalo jiwa ngah kacau nak nulis pon xde mood..khenn???

back to the topic. rasa nya semua orang ada dugaan bertunang aka dugaan nak kawen unless u're blur enuff to think dat u're in ze situation. cuma nya...besar dan kecik jea. kadang2 nak carik paper bag yang diingini pon boleh jadi punca tercetus nya masalah yang lagi panjang. pastu meleret meleret...nak2 lagi kalo dua2 keras kepala. or...sorang blur, blur sampai x tahu pasangan tengah sentap..last2 pasangan memendam perasaan.

eh..pehal aku dari tadi dok sebut blur je ni. senang cite. kalo kita amek things too lite. kadang2 x boleh jugak. susah. tapi kalo pikir all the things tu susah. berat. pon x boleh jugak.

back to dugaan bertunang. well...dugaan bertunang nie. maybe antara korang dan pasangan. macam mana korang tangani emosi masing2. jugak dari orang luar yang boleh menggangu gugat hubungan korang dua. orang ketiga ke....mulut kawan2 ke. cam tu la.

macam aku. aku xnak pikir sangat pasal benda2 kecil. macam pelamin, mcm baju mcm doorgift. eh...xde la x pikir. pikir la...tp xde la sampai stress sampai boleh bawak gaduh. biasa2 je la. cuma nya yang betul2 menguji kitorang pasal nak settle borang nikah. perrgghh.. menguji keimanan. sentap..gadoh..xyah cite la....

patut nye benda boleh jadi senang. tapi ye la...think positively, bahagian masing2 kan. so ni bahagian kitorang. sesetengah orang, isu duit yang jadik masalah. kalo yang perfectionist sangat tu..semua benda jadik masalah. baju nak mcm nie.pelamin nak mcm ni. harus begitu kalo x gitu turn to be a bridezilla.

alah...benda kecik je tu. xyah la pikir sangat. tapi xyah la ignorance sangat sampai pasangan nak mcm nie tapi awak langsung xnak ikot. nak ikot kepala awak jea. kang kawan sentap terus cancel kawen acane?

sesetengah orang tu dugaan bertunang dia sangat berat. sangat2 berat sampai kita orang luar ni pon boleh mengalirkan air mata. banyak kes yang kemalangan la. putus di tengah jalan la. dugaan bertunang nie banyak jenis. berat dan ringan semua dari Allah.

memang masa kita hadapi tu..kita stress tahap nak gile (aku la nie). serius..stress sampai tetiba air mata keluar tanpa sebab. tengah gelak2 tetiba teringat benda yang x settle lagi. badan penat, masa x ada..tetiba air mata mengalir. lap2 air mata tapi still gelak. ok...gile! hahaha.... tapi bila dah settle tu jangan lupa senyum dan ucap syukur juga reward mereka2 yang banyak membantu. paling tidak pon cukup lah dengan ucapan terima kasih yang iklas dari hati.


For him. Nie rasuah nama nya. Eh x la...tanda terima kasih...

aku xde la kaya duit berkodi2. tapi Alhamdulillah...walau susah, tapi rezeki sentiasa ada. setakat sekarang masih mampu survive. masih belom perlu menahan lapar. dengan kata lain, duit belom menjadi masalah besar tok di panggil sebagai dugaan dalam nak settle kan nikah. susah susah, usaha sendiri, duit sendiri, gaji sendiri.Alhamdulillah...sikit2 masih mampu.

jadi...nie lah bahagian kami, harap2 sampai sini je lah.. harap xde dah. sekarang dah boleh senyum2, sekarang dah rasa kepala ringan x berkerut dah walopon surat kebenaran nikah tu blom keluar...dorg slow, nk wat cam ne..tunggu je lah. Tp pape pon.. Alhamdulillah...bergantung harap hanya pada Allah. yakin hanya pada Nya. insyaAllah....Dia ada untuk kita..


Stress betul. Hahahahahaha....