si comel n si ensem

Khamis, 19 Jun 2014

mom2bee : 3rd trimester...30 minggu sudah

salam sejahtera...

alhamdulillah, baby A dah berusia 30 minggu dalam womb ummi nie... syukur. harap2 baby A membesar dan di lahirkan dengan selamat nya.. hari2 ummi abah doa yang terbaik untuk baby A. macam mana kita, macam tu la mak bapak kita nak kan yang terbaik buat kita...

lately baby A makin agresif, kadang2 dia macam mengetuk perut..tendang tok sah cite. paling sakit bila dia buat tai chi... regang kan tangan or kaki sampai tersembul perut lepas tu slide..aduiii...sakit tau. tapi ummi x marah, ummi cakap lelok, ummi x marah tapi ummi sakit, ummi suka baby gerak..tu maknanya baby sihat.

kadang baby A mcm curious, sebab nya..bila dia gerak tendang2 or buat ombak dalam perut ummi, ummi letak tangan. baby diam kejab...pastu baby buat gerakan meraba raba tangan ummi... tak tau la raba pakai tangan ke, kaki ke, bontot ke, bila tukar tangan ngan abah..baby diam kejab..tengah pikir kot tangan siapa..lepas tu dia raba raba tangan abah plak, hahahaha...priceless sangat...

time tido jangan nak mengada tido mengiring kalo dia x tido lagi... memang dia korek2 perut tu, sakit ohhhh.... tido la terlentang sekejab tapi make sure badan senget cket or bantal kepala tinggi, kalau x semput. semalam dia buat hal, nak nangis ummi rasa, ummi tolong abah buat drafting, kol 1 lebih x tido lagi...baby pon amuk, dia wat regangan kat area pusat tu..nak nangis rasa... pujuk2 suruh dia sabar kejab ummi nak buat keje cket je lagi..kol 2 abah dah suruh tido..sebab kesian tengok ummi macam orang nak beranak dah...hahahaha. bila ummi baring, baby x nak tido jgk..gerak kiri gerak kanan...sakit sangat... ummi pujuk2 baby, ajak dia tido..last2 baby x tido lagi,tp ummi yang said gud bye dlu...hahahaha...

sedar lam kol 5 baby dah bangun, yerp...baby akan bangun kol 5. haihh...tido lambat pon bangun sharp jugak...bagus anak ummi. tapi bangun je dah aktif tendang2 ummi suruh bangun..huarrgghhh...ngantuk nya ummi eby.....

tu cite baby...cite ummi plak, berat sepanjang pegnen dah naik 8 kilo..pffttt... hahahaha, alhamdulillah..pertambahan berat dah naik jadi normal...kalo ritu naik 5 kilo, doc kata low, x normal...tp still ok. sekarang baru normal. tapi lately ummi asyik muntah je..normal la kot sebab ada baca kawan2 punya blog cakap dorang dapat balik morning sickness bila masuk 3rd trimester nie. tapi ummi bukan morning sickness. ummi food sickness, xleh makan banyak...a big no untuk haiwan2 dalam air tu mmg dari awal pegnen lagi...boleh muntah kalo paksa makan. tapi sekarang nie, malam ummi makan nasi x sampai pon setengah senduk, kadang makan roti je sekeping..mmg x leh masuk dah.. makan banyak sikit mmg akan muntah yang beria nye...

ummi x sanggup... tapi ummi akan make sure perut x kosong la, makan sekadar isi perut orang kata...

baju baby A yang newborn dan boleh pakai masa newborn sume ummi dah basuh. yang besar2 yang 3-6 bulan tu ummi x basuh lagi, kang nenek bising ummi membeli banyak sangat...hehehe.. patut nya weekend hari tu ummi dah packing beg hospital sume..sekali lupa, pffftt... xpe la, weekend nie ummi pack ea...eby xnak kua lagi kan.... tinggal lagi sarung tilam kabu dengan blanket je nak basuh, tilam kabu nak jemur panas cket bagi ilang bau kabu. bedding untuk baby cot pon nak kena basuh jugak kot...

sabtu hari tu ummi ngn abah dah p beli katil baby..tp smpai skarang x terpasang lagi, ada je kat tepi drawer tuh.. x sempat, ngehehe....malam nie la kot ummi paksa abah pasang..kejab je pon nak pasang tu. position katil nak kena adjust, sebab memula ritu ummi tido belah kiri, so katil eby akan berada kat side ummi. tapi side abah tido betul2 bawah kipas, sian abah tiap2 pagi bersin sebab abah alergik cuaca..sejuk sangat x boleh,perubahan cuaca secara tetiba x boleh. makanya, ummi tukar side ngn abah..so katil eby pon kena tukar jugak la...

sekarang nie kat side abah ada lampu meja, dengan printer...ummi dok pikir mcm mana nak letak katil baby sebab printer tu xleh alih, wayar dia pendek...bilik kita banyak baranggggg....susah nak adjust, nanti ada rumah sendiri boleh la kita adjust ikot idaman hati kita...eh, idaman hati ummi..wakakaka.....

barang2 sume dah complete, tinggal set pantang ummi je..itu nanti2 lah..sekarang nie doa je mudah mudahan di permudahkan Allah masa bersalin nanti...baby keluar baik2 ea..kita usaha sama2, ummi push baby kua tolak badan keluar tau.. insyaAllah, kita doa yang normal buat kita...tuhan ada dengan kita...insyaAllah.

p/s : doa ku buat semua, semoga sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah, aamiin...