si comel n si ensem

Isnin, 18 Mac 2013

WP : proses membuat passport



salam sejahtera

seperti sedia maklum...bajet kau!. nie sambungan entry yg lepas. nak cite secara lebih terperinci pasal proses membuat passport and pasal hunting pakej pre-honeybulan dekat matta fair sabtu ritu. tapi memula cite pasal buat passport dulu la eh?? biasa la..da tua2 baru nak ada passport pastu mula la kejakunan siap nak up entry lagi..kesian tuan blog, eheh....

kesah bermula jumaat hari tu. tunang bukan main, nak kua macam nk p keje..means? awal la... so no tido balik lepas subuh walopon cuti. beria la aku bersiap bagai nie. eh..beria ke? sume amek yang x yah ber-iron jea..ngeh3..ok, separuh beria la. sekali kol 8 dia call, hampeh nye tunang..dia p sambung tido.

sampai je terus pecut g kajang. pegi pejabat imigresen, tanya pak gad mana nak amek borang. ceh..rupa nye jaman sekarang orang da x pakai borang da...terus p kaunter no bawak IC, salinan IC dengan gamba dua keping. nanti dia bagi no. pastu bley la tunggu no naik kat kaunter pendaftaran. kejab jea...masa tu kena tunggu dalam 21 orang...tapi kejab sangat. nanti kat kaunter pendaftaran, dia akan isi2 borang. cop jari sume..settle.

pastu tunggu no naik kat kaunter pembayaran plak. lagi kejab...bagi no. pastu bayar jea. then dia kata nanti amek passport kat kaunter pungutan kot dalam masa sejam. tengok jam ok..supposedly dalam kol 11.45 siap. kejab jea ok...tadi sampai lam kol 10.30 cam tu. 11.45 dia nye expected masa siap...cepat x?? cepat okeh. so meh kita g makan... dalam 11.50 da naik tunggu. masa nie da gabra takut da terlepas. sekali tengok xde orang kat semua kaunter. rupa2 nya....

jeng jeng jeng........

sistem down da...hampeh. kalo x, komfirm da siap dah. xpe...sabar je tunggu...dalam 12.30 sistem da ok. dekat kol 1 baru nama aku di panggil. hati manyak bunga2 nie...sekali check2, eh?? eh??? asal tahun kelahiran 1984 nie? apa hal da tua 2 tahun nie??? ini tidak adil...terus cakap ngn akak tu. lagi kena tunggu daaaaa.... terus tunang berdesup tinggal aku sorang kat sana. xpe lah...pasrah jea, dari kena tunggu dia dalam kete, tunggu sini sekurang2 nya ada aircond...gitu........

dekat kol 2 kot baru la mende passport aku tu siap. heh....siap gak. lek2 kejab kat kerusi..belek2, check satu2. ok la.. puas hati dah. tunggu pakwe datang amek. senang jea rupa nya nak wat passport ni ea...ghahaha...kesian jadik aku!!!!

lambai lambai...hehe